Proložac je općina u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Općinska naselja
Pet je naselja u sastavu općine (stanje 2008.), to su:
Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet. Najveći i najnapučeniji je Donji Proložac u kojem se i nalaze centralne općinske, obrazovne i vjerske ustanove.

Zemljopis
Proložac se nalazi na sjeveroistočnoj strani Imotsko-bekijskog polja. Prozvan je po kanjonu potoka Suvaja.

Klima je u Prološcu sredozemna, s blagim zimama i vrućim ljetima.

Stanovništvo
Popis 2011.
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Proložac ima 3.802 stanovnika.
Većina stanovništva su Hrvati s 95,58% a po vjerskom opredjeljenu većinu od 98,11% čine pripadnici katoličke vjere.

Popis 2001.
Prema popisu stanovništva iz 2001. u općini Proložac živjelo je ukupno 4.510 stanovnika.
Neka od prezimena ovoga kraja, a koja se pojavljuju još u Alberghettijevom zemljišniku iz 1725. su: Abaz, Božinović, Brnas, Bonovil, Cvitanović, Dropuljić, Grabovac, Grbavac, Jukić, Lasić, Lažeta, Malenica, Maršić (i Mršić), Mandić, Pirić, Rimac, Radeljić, Strinić, Turić i Tolić.

Uprava
Od osnivanja općine tradicionalno je na njenom čelu HDZ.

Poznate osobe
Ante Tomić, književnik
Mario Bilić, pjesnik
Drago Maršić, pjesnik
Tomislav Božinović, novinar i književnik, rođen u Donjem Prološcu
Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu (rođena u Prološcu Gornjem)
Vlado Gotovac, političar, filozof, pisac, humanist, rođen u Donjem Prološcu
fra Bruno Pezo, prof. klasičnih jezika, ravnatelj sinjske franjevačke gimnazije, član Vijeća za odgoj i obrazovanje, član Svećeničkoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, definitor, tajnik za Odgoj i obrazovanje, član Komisije za pravdu i mir, član Komisije za teološku i pastoralnu izobrazbu, član Komisije za trajnu franjevačku formaciju, voditelj Trajne formacije, član Vijeća za formaciju i studij Franevačke provincije Presvetoga Otkupitelja

Spomenici i znamenitosti

Blagdan Velike Gospe u Prološcu
U Prološcu se tradicionalno svake godine slavi kršćanski blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. Misno slavlje na otvorenome u Prološcu najveće je u cijeloj Imotskoj krajini te među najvećima u Republici Hrvatskoj. Kulturna su događanja nerijetko vezana za župu.

Tako se na poseban način ističu, sada već tradicionalne žive jaslice. U tom projektu sudjeluje 200-tinjak mještana.Svake godine dolazi sve veći broj posjetitelja. Ovaj događaj privuče stotine mještana, žitelja Imotskog kraja, pa i susjedne Hercegovine.Žive jaslice je predivna priča o rođenju Boga i čovjeka. U ambijentu drevnog Betlehema izgrađenog u koritu presušene rijeke Suvaje doživljeni su najljepši trenutci u povijesti ljudskog roda-rođenje Isusa Krista.

Osim Živih jaslica Proložac Donji se ponosi manifestacijom zvanom Bellamusa karneval fest. HKUD Proložac organizira karnevalske svečanosti/ceremonijal primopredaje vlasti,dječji maskenbal,odrasli maskenbal,a kao najveći događaj se smatra vekika karnevalska povorka. Posljednjih se godina odvijaju i Prološka kulturna ljeta s bogatim umjetničkim programom. Značajan doprinos kulturi općine daju glumačka družina sa zavidnim sposobnostima izvođača, te mlada muška klapa koja njeguje dalmatinsku klapsku glazbu.

Skinite našu aplikaciju

Fotogalerija Prološca

Prološke žive jaslice

Video galerija