Na Blagdan Velike Gospe, koji se ujedno slavi i kao Dan Općine Proložac, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Proložac.

Na početku svečane sjednice predsjednik Općinskog vijeća Općine Proložac g. Mate Maršić pozdravio je brojne uvažene goste koji su uveličali proslavu Dana Općine Proložac.

Nazočnima su se obratili načelnik Općine Proložac g. Mate Lasić, koji je predstavio rad Općine Proložac u proteklom razdoblju i planove za budućnost. Uz načelnika Općine Proložac nazočnima se obratio i dožupan Splitsko-dalmatinske županije g. Ante Šošić, koji je istaknuo kooperativnost i dobru suradnju Općine Proložac sa Splitsko-dalmatinskom županijom i predstavio projekte Općine Proložac na kojem je svoj doprinos dala Splitsko-dalmatinska županija. Također, prisutnima se obratio i ministar zdravstva Imoćanin prof. Milan Kujundžić, koji je kao izaslanih Vlade Republike Hrvatske predstavio dosadašnji rad Vlade i buduće planove za Proložac i Imotsku krajinu.

Na svečanoj sjednici Općina Proložac dodijelila je 3 zahvalnice. Prva zahvalnica dodijeljena je g. Ivanu Dračaru, rođenom 13. siječnja 1996. godine, članu Atletskog kluba “Kvarner” u Rijeci. Ivan se natječe u disciplinama od 3 km-21,1 km (polumaraton). Atletikom se počeo baviti 2012. godine. Ukupno ima osvojenih preko 70 postolja među prva tri mjesta. Najznačajniji rezultati iz 2019. godine bili s: 1. mjesto Rijeka, 1. mjesto Karlovac Šišljagić, 1. mjesto Plitvička jezera, 1. mjesto Imotski, Ričice, 1. mjesto Livno, 1. mjesto Zagreb. Zadnja pobjeda bila je u Tomislavgradu gdje je osvojio 1. mjesto u utrci na 10 km. Drugi nagrađeni bio je g. Marino Jukić, rođen 28. travnja 1995. godine. Član je Triatlon kluba “Triton” Rijeka, a trenira s Adriatic Coaching grupom. Najznačajniji rezultati iz 2019. godine su: 1. mjesto Zagreb Open olimpijski tratlon, 1. mjesto Utrka “Kišni čovjek”, 2. mjesto Olimpijski triatlon Korčula, 2. mjesto Trčanje 10 km Široki Brijeg, 2. mjesto Sprint tratlon Rab, 2. mjesto Sprint tratlon Matulji Opatija. Treće nagrađena je g. Dijana Mršić, rođena 9. svibnja 2005. godine, članica Taekwondo kluba Imotski. Dijana je učenica 7. razreda Osnovne škole “Ivan Leko” Proložac. Uz brojne uspjehe u teakwondo-u, ove godine na Kadetskom prvenstvu Hrvatske održanom 15. lipnja ostvarila je veliki uspjeh osvojivši brončanu medalju u kategoriji do 47 kilograma. Ujedno je  ovim rezultatom postala kategorizirani sportaš Hrvatskog olimpijskoga odbora. Dodatnu težinu ovom rezultatu daje i činjenica da u okviru Hrvatskog Teakwondo Saveza, koji je jedan od najuspješnijih hrvatskih olimpijskih sportova, djeluje više od 120 klubova pa je i sam nastup na Nacionalnom prvenstvu svojevrstan uspjeh. Već prethodno na dodjeli svjedodžbi nagrađeni su i dvoje učenika Osnovne škole “Ivan Leko” Proložac koji su svih 8 razreda postigli 5,00 uspjeh. To su Vlatka Škegro i Vinko Pirić. Osim odličnog uspjeha u Osnovnoj školi “Ivan Leko” Proložac, izvrsne rezultate ostvarili su i na brojnim natjecanjima. Vlatka Škegro poseban interes iskazuje za društveno područje, a ističe se izuzetnim uspjehom na školskim i županijskim natjecanjima iz čak četiri predmeta, i to: hrvatski jezik, engleski jezik, povijest i vjeronauk. Vinko Pirić ističe se u tzv. STEM području, te je postigao izuzetne rezultate na školskim i županijskim natjecanjima iz fizike i matematike. Ujedno je polaznik Županijskog centra izvrsnosti iz matematike,  a od sljedeće godine pohađat će i Županijski centar izvrsnosti iz informatike. Za postignuti uspjeh Općina Proložac nagradila je ovo dvoje učenika prijenosnim računalima.

Na kraju svečane sjednice predsjednik Općinskog vijeća pozvao je sve prisutne na na procesiju i sv. misu u zelenu katedralu.

Izuzetno zadovoljstvo i čast je što je na sv. misu došla predsjednica Republike Hrvatske g. Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prva predsjednica nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koja je došla na sv. misu u zelenu katedralu na Blagdan Velike Gospe.