Započelo je  ispuštanje vode iz Zelenog jezera u Ričicama, kako bi projektu sanacije akumulacijskog jezera spriječilo otjecanje vode. Županija je dala izraditi projekt sanacije njegova dna i prijavila ga na EU fondove, a sve aktivnosti su u nadležnosti Hrvatskih voda.

Jezero ima kapacitet do 30 milijuna kubičnih metara vode. U najizdašnijim uvjetima pritjecanja vode iz susjedne Bosne i Hercegovine, te domicilnih malih potoka, u jezero dotječe oko 25 milijuna kubičnih metara vode, no tada se upravo na određenim kotama preko podvodnih ispusta gubi mnogo vode.

Zeleno jezero u Ričicama ima ogromnu važnost i potencijal, kako za prikupljanje vode za natapanje Imotskog polja, tako i za razvijanje dodatnih sadržaja za turizam cijele Imotske krajine (sportski ribolov, uređenje plaža za kupanje, jedriličarske regate, veslačka natjecanja, šetnje, trčanje, organizacija izleta, biciklizam, itd.)

Ispuštanje vode će trajati do 23. rujna, a voda koja teče koritom Suvaje odnosno Ričine stvara neopisive prizore prirodne ljepote.