Proteklog vikenda završila je terenska evaluacija Geoparka Biokovo-Imotska jezera. Na terenu po strogo propisanim procedurama UNESCO-vi evaluatori  su uzimali parametre na osnovi koji će ocijeniti da li Geopark Biokovo- Imotska jezera zaslužuje UNESCO-vu zaštitu.

Ući pod UNESCO-vu zaštitu od velike je važnosti zbog očuvanja okoliša, brendiranja domaćih proizvoda i brendiranja same destinacije.

Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera obuhvaća područje 13 jedinica lokalne samouprave sa ukupnom površinom od 431 km2 sa negdje oko 25.000 stanovnika.

Općina Proložac svojim prirodnim ljepotama kojih ima napretek doprinosi atraktivnosti geoparka.

Prvi dan evaluatori su proveli na području Biokova razgledavajući geološke točke navedene u elaboratu. Drugi dan proveli su na području Imotske krajine gdje su najprije obišli geostazu Modro jezero gdje su ih na posljetku dočekali sokolari koji su predstavili svoje sokole koji štite Modro jezero od galebova. Ovo je prava atrakcija kako za domaće, tako i za strano stanovništvo. Potom su obišli lokalitet Krčevac u Podbablju, dio rijeke Vrljike i Zelenu katedralu, Lokvičićka jezera, Ričice te geostazu Crveno jezero. Petak je bio zadnji dan posjeta evaluatora. Održana je konferencija za medije, a pregledana je i sva dokumentacija Projekta.

Podsjetimo, inicijativa da projekt Geopark Imotska jezera uđe u UNESCO Geoparkove je započela 2018. godine kada je Grad Imotski Nacionalnom Povjerenstvu za UNESCO Geoparkove RH prijavio projekt Geoparka Imotska jezera. To bi bio treći UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj. Park prirode Papuk hrvatski je geopark pod zaštitom UNESCO-a, a drugi je Viški arhipelag.

Istodobno je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo. Stav Povjerenstva je bio da se obje inicijative objedine u zajedničku prijavu. Mnogo je razloga koji su prethodili takvom stavu, odnosno odluci Povjerenstva, a jedan od njih je taj da prostor Imotske krajine zajedno sa Parkom prirode Biokovo čini geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša, te bi se zajedničkom prijavom iskoristili potencijali oba područja na dobrobit lokalne zajednice.

Geološku brošuru Imotske krajine izradio je Hrvatski Geološki institut.

Krajem 2019. godine geološka brošura predstavljena je javnosti i utemeljena je udruga Geopark Imotska jezera koja je preuzela vođenje, operativne poslove i koordinaciju od TZ Imote.

Potom je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslano Pismo namjere da podrži ovaj projekt što je ministarstvo i napravilo.

Nakon toga krenulo se u izradu aplikacijskog elaborata, te prikupljanje kompletne dokumentacije koja je zahtijevala uistinu složen proces. Uslijedio je višemjesečan intenzivan rad u kojem smo osim spomenutog aplikacijskog elaborata krenuli u prikupljanje i izradu velikog broja stručnih karata područja (karte sa ucrtanim geološkim točkama, zaštićenim područjima Nature 2000, kulturnim i turističkim sadržajima, itd).

Također udruga je zatražila i dobila ukupno deset Pisama potpore od strane najvažnijih nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, izradili self-evaluation dokument i priložili ostalu zatraženu dokumentaciju. Cjelokupna dokumentacija poslana je UNESCO-vom Vijeću na engleskom jeziku. Nakon dorade elaborata sa naše strane, Povjerenstvo je cjelokupnu dokumentaciju proslijedilo UNESCO-vom Vijeću za svjetske geoparkove.

Zadnji korak su evaluatori koji će ocijeniti cijelo područje geoparka Biokovo – Imotska jezera i dati zeleno svijetlo za Unesco brand koji će naše područje dovesti do prepoznatljivosti na svjetskoj razini.