Povodom  Dana općine Proložac i blagdana Velike Gospe svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u petak, 12.08.2022. god.

Sjednicu je vodila predsjednica Općinskog vijeća Monika Pavlović Grabovac koja je pozdravila sve nazočne, a ponajprije predstavnike Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnike svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata i uputila srdačne čestitke povodom Dana Općine.

Osim vijećnika i načelnika Općine, te brojnih mještanki, mještana i prijatelja Prološca, sjednici su nazočili potpredsjednik Sabora gosp. Ante Sanader, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave gđa Vedrana Šimundža Nikolić, zamjenica gradonačelnika Grada Imotskog gđa Ana Marija Radeljić, načelnici svih općina Imotske krajine (gosp. Bože Ćubić, gosp. Branko Knezović, gosp. Petar Petričević, gosp. Ivan Karin, gosp. Marijo Repušić, gosp. Miroslav Gaće i gosp. Mijo Šuto), načelnik Podstrane gosp. Mijo Dropuljić, načelnik Šestanovca gosp. Ivan Krželj, generali Hrvatske vojske gosp. Slaven Zdilar i gosp. Boris Zdilar, prološki župnik fra Vinko Gudelj, župan Splitsko-dalmatinske županije gosp. Blaženko Boban, dožupan Splitsko-dalmatinske županije gosp. Stipe Čogelja, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik gosp. Marijo Bekić, načelnik PP Imotski gosp. Tihomir Nenadić,  direktori i ravnatelji javnih poduzeća i ustanova, predstavnici medija…

Prigodne govore održali su načelnik Općine Proložac gosp. Mate Lasić, splitsko-dalmatinski župan gosp. Blaženko Boban i potpredsjednik Hrvatskog sabora gosp. Ante Sanader koji su se u svojim izlaganjima osvrnuli na realizirane projekte na području Prološca, kao i na one koji su upravo u tijeku ili su planirani u skorijem razdoblju.

I ove godine Općina Proložac dodijelila je javna priznanja najzaslužnijim mještanima za njihov izniman doprinos i postignuća od osobitog značenja za ugled Općine Proložac.

Zahvalnice Općine Proložac uručio je načelnik Općine, a dobili su ih:

– treneri Omladinske škole NK Mladost koji su zaslužni za veliki uspjeh Omladinske škole jer su njihovim angažmanom 3 spomenute kategorije mlađih uzrasta postale prvaci svoje lige i izborili ulazak u viši rang natjecanja, tj. u 1. županijsku ligu, a to su poimence:

– Marijan Strinić, trener mlađih pionira;

– Rajmund Tolić, trener pionira;

– Mirko Tolić, trener juniora, mag. kineziologije;

– Josipa Dropuljić, studentica medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, dobitnica dekanove nagrade;

– Lucia Mikulić, studentica matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, dobitnica dekanove nagrade;

– Lucia Šimić, bivša učenica OŠ “Ivan Leko” koja je svih 8 razreda prošla odličnim uspjehom (5,00 prosjek), a koju je Općina Proložac na kraju nastavne godine nagradila prijenosnim računalom.

Tijekom svečane sjednice prikazana su 2 videospota Klape sv. Mihovil Proložac, i to za pjesmu “Zemljo mora, kamena, ravnica” i za prološku himnu – pjesmu “Prološka” koji je ujedno ovom prigodom po prvi put izveden.

Na sam Blagdan Velike Gospe poseban gost Općine Proložac bio je ministar vanjskih i europskih poslova gosp. Goran Grlić Radman koji je uz brojne druge dužnosnike nazočio procesiji i svečanoj svetoj misi u Zelenoj katedrali.