Povodom predstojećeg Dana općine Proložac i Blagdana Velike Gospe svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u petak, 11.08.2023. god.

Sjednicu je vodila predsjednica Općinskog vijeća Monika Pavlović Grabovac koja je pozdravila sve nazočne, a ponajprije predstavnike Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnike svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata i uputila srdačne čestitke povodom Dana Općine i predstojećeg blagdana Velike Gospe.

Osim vijećnika i načelnika Općine, te brojnih mještanki, mještana i prijatelja Prološca, sjednici su nazočili saborski zastupnik i gradonačelnik Imotskog gosp. Ivan Budalić, župan Splitsko-dalmatinske županije gosp. Blaženko Boban, dožupan Splitsko-dalmatinske županije gosp. Stipe Čogelja, županijski vijećnici: gđa Jadranka Brečić, gosp. Ivica Kukavica, gosp. Toni Grbavac-Garac, gosp. Nikola Grabovac i gosp. Ivan Bikić; načelnici svih općina Imotske krajine (gosp. Bože Ćubić, gosp. Branko Knezović, gosp.
Petar Petričević, gosp. Ivan Karin, gosp. Marijo Repušić, gosp. Miroslav Gaće i gosp. Mijo Šuto), načelnik Podstrane gosp. Mijo Dropuljić, general Hrvatske vojske gosp. Boris Zdilar, prološki župnik fra Vinko Gudelj, direktori i ravnatelji javnih poduzeća i ustanova, bivši i sadašnji vijećnici Općine Proložac, ovogodišnje dobitnice nagrada Općine Proložac, predstavnici medija…

Prigodne govore održali su načelnik Općine Proložac gosp. Mate Lasić i splitsko-dalmatinski župan gosp. Blaženko Boban koji su se u svojim izlaganjima osvrnuli na realizirane projekte na području Prološca, kao i na one koji su upravo u tijeku ili su planirani u skorijem razdoblju.

I ove godine Općina Proložac dodijelila je javna priznanja najzaslužnijim mještanima za njihov izniman doprinos i postignuća od osobitog značenja za ugled Općine Proložac.

Zahvalnice Općine Proložac uručio je načelnik Općine, a laureatkinje su:

– Nikolina Grabovac, dr. med., specijalistica radiologije, rođena 1980. god. u Imotskom. Osmogodišnje obrazovanje stekla je u OŠ Ivan Leko; u Prološcu nakon čega upisuje Srednju školu u Imotskom – smjer kemijski tehničar. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja nastavlja školovanje na Medicinskom fakultetu u Mostaru te postaje doktor medicine. Potom se vraća u rodni Proložac gdje radi u područnoj ambulanti na usluzi svojim Proložanima u sklopu Doma zdravlja. 2014. god. započinje specijalizaciju iz kliničke radiologije u KBC-u Split da bi 2019. god. završetkom specijalizacije
i polaganjem specijalističkog ispita stekla zvanje klinički radiolog. Iste godine počinje s radom u Domu zdravlja Imotski kao klinički radiolog gdje u svojoj domeni brine o pacijentima Imotske krajine i šireg područja. U slobodno vrijeme planinari i prati sportske događaje, osobito nogomet. Zahvaljuje se Općini Proložac na dodijeljenom priznanju te se nada da će i budućnost donijeti nove uspjehe na obostrano zadovoljstvo.

– Jelena Tomić, primalja, rođena je 1959. godine. Završila je OŠ Ivan Leko; u Prološcu te potom Srednju zdravstvenu školu u Splitu – smjer primaljstvo. 44 godine u kontinuitetu radi u Klinici za ženske bolesti i porode u Splitu na odjelu rađaonice. Kaže da je njeno najveće postignuće njena obitelj – njen suprug koji joj je uvijek bio potpora te njihova 2 sina i unuk.

– Karla Štrljić, bivša učenica OŠ Ivan Leko; koja je svih 8 razreda prošla odličnim uspjehom (5,00 prosjek), a koju je Općina Proložac na kraju nastavne godine nagradila prijenosnim računalom i zahvalnicom.

Predsjednica Vijeća uputila je čestitke laureatima. U ime nagrađenih nazočnima se obratila gđa Jelena Tomić i zahvalila se Općinskom vijeću i Općini Proložac na dodijeljenim nagradama.