Krajem siječnja Imotski  je posjetio još jedan ministar  Vlade RH u ovom mandatu i to ministar turizma Gari Cappelli. On je u Prološcu na imanju vinara Ante Grabovca   razgovarao s načelnicima općina, županom Zlatkom Ževrnjom te članovima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktorom Joškom Stellom.  Ministar turizma Gari Cappelli i župan Ževrnja potpisali su ugovor kojim se županiji dodjeljuje 306 tisuća kuna za ovu godinu a u cilju poboljšanja rada 20 timova  Hitne pomoći za vrijeme turističke sezone. Nazočan je bio i direktor Turističke zajednice grada Imotskog Luka Kolovrat.

 

Podržana je ideja da se djelokrug rada ove turističke zajednice proširi i na sve imotske općine. U našoj županiji udio turizma u BDP je 30 posto što nije dobro  jer  se ne može sve osloniti na ovu gospodarsku granu. Ove godine poznata međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia polazi iz Imotskog što je velika promocija u cijelom svijetu. Slavimo i 300 godina oslobađanja Imotskog od Turaka što će županija pomoći s 600 tisuća kuna. Cilj je produženje turističke sezone a posebno u ovim kontinentalnim krajevima. Sklopljeni su ugovori i s niskotarifnim avio prijevoznicima što će se osjetiti već ove godine.

   Ministar Cappelli je naglasio da se ide u izmjene svih turističkih zakona , od onog o plaćanju turističke pristojbe, za turističku članarinu, turističke zajednice  te zakona o turističkom zemljištu. Samo u ovoj godini u području turizma uložit će se 800 milijuna eura u izgradnju novih hotela ili obnovu već postojećih hotela. I ova turistička godina odlično je počela. U mjesecu siječnju  bilo je 370 tisuća noćenja ili 17 posto više nego prošle godine u istom razdoblju.

  Ministar Cappelli obišao je povijesno kulturne znamenitosti Imotskog.

 

 

                                                                                             Ante Aračić