Župljani Prološca, jedne od najvećih župa u Imotskoj krajini, ovogodišnji blagdan svoga zaštitnika sv. Mihovila (slavi se 29.rujna) dočekat će u novoobnovljenoj župnoj crkvi, a prigodom ovogodišnje proslave bit će blagoslovljen novopostavljeni brončani kip sv. Mihovila koji će krasiti svečev trg pokraj župske kuće.


Nakon što su krajem prošle godine započeli opsežni radovi na prvoj fazi uređenja ove neoromaničke crkve posvećene prološkom zaštitniku sv. Mihovilu, a koja je podrazumijevala demontažu postojećeg krovišta i postavljanje novoga uz prigodnu izlolaciju, proteklih mjeseci započeli su radovi na drugoj fazi uređenja koja se uskoro privodi kraju.
Druga faza radova na crkvi građenoj od 1897. do 1901. godine započela je konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenoj skulpturi arhanđela Mihovila te radovima izrade replika dviju betonskih skulptura anđela koji se nalaze na zapadnom pročelju crkve, a ove zahtjevne radove izveli su djelatnici tvrtke "Kvinar" iz Podstrane.
Ovom prigodom angažiranošću župnika fra Vinka Gudelja, a pod stručnim vodstvom Konzervatorskog odjela u Imotskom na čelu s pročelnikom Ivanom Aldukom te Katarinom Cvitanić, Majom Zelić i Dragicom Gudelj započeli su radovi na uređenju interijera prološke župne crkve koja podrazumijeva čišćenje i obnovu kamenih rubova te cjelovito bojenje crkve. Također, prilikom obnove u crkvu će biti vraćena izvorna drvena, polikromirana i pozlaćena propovjedaonica koju je prema stilskim i tehnološkim obilježjima moguće okarakterizirati kao djelo neke od brojnih tirolskih radionica s kraja 19.stoljeća. Propovjedaonica je izrađena od crnogoričnog drva,a ogradu krase likovi četriju evanđelista, izvedenih u visokom reljefu smještenih unutar arhitektonskih okvira, a u polju iza svakog evanđelista naslikana je imitacija zastora. Navedena propovjedaonica početkom lipnja 2015. godine postavljena je u Gospinu crkvu na Durmiševcu,a od 2012. pa do 2015. bila je u Splitu, gdje je na njoj izveden opsežan konzervatorsko-restauratorski zahvat. Inicijativa za ovaj zahvat došla je od župnika fra Vinka Gudelja i Konzervatorskog odjela u Imotskom na čelu sa pročelnikom Aldukom i konzervatoricom Katarinom Cvitanić koja je vršila nadzor. Zahvat je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a izveo ga je tim mladih diplomiranih konzervatorica-restauratorica iz Splita koji su činile: Lana Kekez, Kristina Krivec, Julija Baćak, Vesela Bizaca i Ivana Babić.

 

NOVI BRONČANI KIP SV. MIHOVILA

Sama proslava sv. Mihovila bit će uveličana i prigodom blagoslova svečevog kipa koji će krasiti Trg Sv. Mihovila u Prološcu nedaleko župne crkve i župnog ureda. Uz posredstvo Policijske postaje Imotski, Općine Proložac i župe Proložac brončani kip podiže se povodom 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka. Djelo je akademskog kipara Ante Jurkića (rođ. 1965.) koji je dosad u svom radu napravio više od 80 skulptura među kojima je naznačajnija Sv. Ivana Pavla II. u trsatskom svetištu, a cijena radova je 135.000,00 kn.
Ovogodišnje središnje misno slavlje povodom blagdana sv. Mihovila predvodit će dr. fra Željko Tolić, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu te župnik u Slivnu, a vjernici će se za ovaj blagdan pripremati trodnevnom duhovnom pripravom koju će predvoditi fra Zoran Kutleša (župni vikar u Imotskom), fra Josip Sušić (župnik Vinjana) i fra Nedjeljko Čarapić (župnik Podbablja)

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         A.Aračić