O PROLOŠCU

Proložac je općina u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Općinska naselja
Pet je naselja u sastavu općine (stanje 2008.), to su:
Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet. Najveći i najnapučeniji je Donji Proložac u kojem se i nalaze centralne općinske, obrazovne i vjerske ustanove.

Zemljopis
Proložac se nalazi na sjeveroistočnoj strani Imotsko-bekijskog polja. Prozvan je po kanjonu potoka Suvaja.

Klima je u Prološcu sredozemna, s blagim zimama i vrućim ljetima.

Stanovništvo
Popis 2011.
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Proložac ima 3.802 stanovnika.
Većina stanovništva su Hrvati s 95,58% a po vjerskom opredjeljenu većinu od 98,11% čine pripadnici katoličke vjere.

Popis 2001.
Prema popisu stanovništva iz 2001. u općini Proložac živjelo je ukupno 4.510 stanovnika.
Neka od prezimena ovoga kraja, a koja se pojavljuju još u Alberghettijevom zemljišniku iz 1725. su: Abaz, Božinović, Brnas, Bonovil, Cvitanović, Dropuljić, Grabovac, Grbavac, Jukić, Lasić, Lažeta, Malenica, Maršić (i Mršić), Mandić, Pirić, Rimac, Radeljić, Strinić, Turić i Tolić.

Uprava
Od osnivanja općine tradicionalno je na njenom čelu HDZ.

Poznate osobe
Ante Tomić, književnik
Mario Bilić, pjesnik
Drago Maršić, pjesnik
Tomislav Božinović, novinar i književnik, rođen u Donjem Prološcu
Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu (rođena u Prološcu Gornjem)
Vlado Gotovac, političar, filozof, pisac, humanist, rođen u Donjem Prološcu
fra Bruno Pezo, prof. klasičnih jezika, ravnatelj sinjske franjevačke gimnazije, član Vijeća za odgoj i obrazovanje, član Svećeničkoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, definitor, tajnik za Odgoj i obrazovanje, član Komisije za pravdu i mir, član Komisije za teološku i pastoralnu izobrazbu, član Komisije za trajnu franjevačku formaciju, voditelj Trajne formacije, član Vijeća za formaciju i studij Franevačke provincije Presvetoga Otkupitelja

Spomenici i znamenitosti
Blagdan Velike Gospe u Prološcu
U Prološcu se tradicionalno svake godine slavi kršćanski blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. Misno slavlje na otvorenome u Prološcu najveće je u cijeloj Imotskoj krajini te među najvećima u Republici Hrvatskoj. Kulturna su događanja nerijetko vezana za župu.

Tako se na poseban način ističu, sada već tradicionalne žive jaslice. U tom projektu sudjeluje 200-tinjak mještana.Svake godine dolazi sve veći broj posjetitelja. Ovaj događaj privuče stotine mještana, žitelja Imotskog kraja, pa i susjedne Hercegovine.Žive jaslice je predivna priča o rođenju Boga i čovjeka. U ambijentu drevnog Betlehema izgrađenog u koritu presušene rijeke Suvaje doživljeni su najljepši trenutci u povijesti ljudskog roda-rođenje Isusa Krista.

Osim Živih jaslica Proložac Donji se ponosi manifestacijom zvanom Bellamusa karneval fest. HKUD Proložac organizira karnevalske svečanosti/ceremonijal primopredaje vlasti,dječji maskenbal,odrasli maskenbal,a kao najveći događaj se smatra vekika karnevalska povorka. Posljednjih se godina odvijaju i Prološka kulturna ljeta s bogatim umjetničkim programom. Značajan doprinos kulturi općine daju glumačka družina sa zavidnim sposobnostima izvođača, te mlada muška klapa koja njeguje dalmatinsku klapsku glazbu.

Izdvojeno

Skip to content